2012. február 11., szombat

2012. az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve


Az Európai Parlament és a Tanács 940/2011/EU határozata ( 2011. szeptember 14. ) az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évéről (2012) 



"Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének (2012) a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve (2010) és az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai éve (2011) örökségére kellene építkeznie, és ezért támogatni kell a szinergiákat ezen európai évek és az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve (2012) ("az európai év") között."


Forrás: http://www.intergeneracio.hu/


Kommentár:


A leginkább aktuálissá vált problémára hívja fel a figyelmet az Európai Unió határozata. A nemzedékek között feszülő ellentétek csökkentésére tett indítvány időszerű. Az európai társadalmi folyamatok egyértelműen a munkanélküliség növekedését és a családok nagyszámú szétesését generálták, de ezt a helyzetet tovább rontja a népesség elöregedése. Ezek a kedvezőtlen trendek olyan problémákhoz vezethetnek, amelynek elkerülése mindannyiunk érdeke.  Megváltoztak az egyéni szerepek és a tudásfogalom is módosult. A munkahelyeken fiatalok töltik be a vezetői szerepet, mivel ők rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyekkel megfelelően reagálnak a kor kihívásainak. Míg a nyugdíjkor kitolódik, addig éppen az a helyzet áll elő, hogy az '50-60-as generáció lesz egyik napról a másikra munka nélküli. A nemzedékek közötti szolidásra talán soha ilyen nagy szükség nem volt, mint manapság.


Link ajánló: Egészség-EU

Tundy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése