2012. február 26., vasárnap

1. Didaktikai modellek. Az oktatási folyamatot meghatározó alapelvek


A blog bejegyzésem kezdeti dilemmáját az okozta, hogy az írásom mennyire alapuljon az órai hanganyagra, mennyire fókuszáljon a didaktikai modellekre, s arról teljes tudományossággal vagy hétköznapi , illetve metatudományos vizsgálódással szóljak.

Amikor összeállt a bejegyzésem, nem kevés fejtörést okozott, hogy azonnal közzétegyem vagy még rendszerezésre és tisztázásra szorul néhány fogalom. Minthogy nem tudtam elszakadni a gondolkodásközpontú tanuláselmélettől, amely a problémamegoldó didaktikai modellhez társítható. 

Itt most rögtön rá is tárnék a didaktika nagy kérdéseire:
-          Mit tanítsunk?
-          Hogyan tanítsunk?

Az foglalkoztat a legjobban, hogy ebben a virtuális távoktatási kurzusban mennyire bipoláris folyamat az oktatás. A folyamat egyik oldala a tanítás, másik oldala ennek az eredménye, maga a tanulás. De, mi a helyzet a távoktatással és a távtanulással, ugyanez?

Az ismeretszerzés mozzanataiból a két végletet tekintve, az elsőként a legfontosabb ugyebár a motiváció. A kitűzött célomhoz tehát, egy olyan erős belső késztetésre van szükségem, hogy végigvigyem – mindenféle nehézségen át – a feladatokat addig, hogy értékelhető (ellenőrizhető) legyen.  A didaktika egyik feladata az ismeretszerzés, a másik az alkalmazás, de a rögzítés és rendszerezés is fontos. Na, igen és az ellenőrzés!  Ezért is készül most ez a blog bejegyzés.

Az elmúlt korok didaktikai modelljeit itt most nem részletezném, mert kicsit hátrafelé tekintésnek találom ott, ahol a virtuális távoktatás „szárnypróbálgatásait” élem át. Ebből a szempontból napjaink didaktikai tendenciáival foglalkozom. Minthogy, az eredmények azt mutatják, a programozott oktatás nem hozta a várakozásokat és nem volt elég hatékony, így új didaktikai törekvések vannak napjainkban. A jó eredményekhez jó programokra is szükség van, és nem csak a tanulónak kell megfelelően motiváltnak lennie, hanem a tanárnak is. Mindkét érdekelt félnek be kell látnia, hogy a hagyományos elvű modellek a mai világban kudarcra vannak ítélve. De, azt is rögzíteném, hogy az újabbak is teljesen kiforratlanok és képlékenyek.

Egyértelműen befolyásolja a tanulás hatékonyságát a tanuló adottsága és kitartása, a tanítás minősége és a tananyag megértésének képessége. Valamint az is fontos, hogy mennyi időt fordítunk a tanulásra. Ezek alapján, elgondolkodhatunk azon, hogy vajon egyforma adottsággal rendelkezik a közösség minden tagja? Még akkor sem, ha az adott tantárgy vonatkozásában egy adott minimum követelmény alapján nyert felvételt a hallgató. Egyformán vagyunk-e motiváltak akkor, ha ugyanaz a célunk, márpedig, hogy sikeresen abszolváljuk a tantárgyat? Úgy vélekedem erről,  hogy ez egy figyelemre méltó szempont, de más aspektusai is vannak: kapcsolódik-e tanuló munkájához vagy csak egy bizonyítványra van szüksége; a témában jártas, vagy csak odacsapódott, hogy legyen valamiből kreditpont; de, számos oka lehet a motiválatlanságnak is.

A mai korban olyan tartalom és tevékenységközpontú tanulásra van szükség, amelyben tért nyer a produktivitás és az információ van a középpontba helyezve. Ahol érvényesül a tudáskörnyezet, valamint az önértékelés szabályozó hatása. Olyanfajta közegre van szükség, amelyben szoros kapcsolatban van a tanuló és a tanító között. Továbbá az iskolán kívüli tanulási folyamatban is a rendelkezésre állnak a közös információforrások. Itt olyasmire gondolok, mint a megosztott jegyzetek, előadásanyagok, ajánlott szakirodalom részben, vagy egészben. De, ez elég lehet az eredményes és hatékony ismeretszerzéshez?

Nos, nem feltétlenül, hiszen még nem említettem a digitális műveltséget, a tanulói produktivitás fontosságát, valamint a hálózatalapú közösségi tanulási formációkat; sem a tanulói élményt, amely nélkül a tudás nem épül be. A mostani tapasztalataim, hogy itt is fokozatai vannak annak, hogyan jutok el az értékelhetőségig. Azt viszont nem látom, hogyan valósítható meg a differenciálás. Miért is? Akár a távoktatásban, akár a virtuális tanulásban van egy teljesítménykényszer.  Bizony, teljesítenem kell (!) egy minimumot, amely egészen pontosan meghatározott, és a munkám konkrétan mérhető. Akár modulzáró tesztben, akár esszétípusú feladatban valósul meg, akár csak abban, hogy számszerűen mennyi részfeladatot, illetve záró feladatot teljesítettem. 

A jelenlegi tanulási-tanítási folyamat információ- és tudásközpontú. Így a didaktika fejlődése a kibernetikai és információelméleti irányba halad.

A tanuláshoz olyan folyamatokra van szükség, amelyben a tartalommegosztás és a produktivitás egyszerre fejti ki hatását. Erre példának a konnektivista csoport munkáját hoznám fel. Ez olyan nyitott kapcsolatot feltételez, amely alkalmassá teszi az egyéni tudásunk megosztását. Vagy talán még az is belefér, hogy a tanító a csoport képességeihez igazítsa a teljesítendő feladatokat. Azt érzékelem, ha az információmennyiség olyan mértéket ölt, hogy a feldolgozása, illetve a kezelhetősége ellehetetlenül, akkor az újszerűsége ellenére sem lesz hatékony.

A távoktatási folyamatot akkor mondhatjuk hatékonynak, ha az a folyamat előzetesen végiggondolt és rejt magában annyi rugalmasságot, a tanulónak és tanítónak van akkora mozgástere, hogy a teljesítési minimumot olyan skálán határozza meg, hogy a tanulók a kudarcélményektől ne forduljanak vissza. Hol is van az a pont a mérési folyamatban?

Személyes tapasztalatom az, hogy a távoktatási rendszerek elég eltérő metodikát alkalmaznak, az ütemezés nagyobb teret enged a modulok válogatásában, sorrendjében. Persze van egy időkorlát, s az leginkább a zárófeladat véghatáridejét tűzi ki a teljesíthetőséghez. Ez azt feltételezi, hogy egyénileg haladok, és rugalmasan osztom be magamnak a feldolgozás ütemét. Bizony-bizony egyik-másik modul nem megy olyan könnyen, vagy kifejezetten nehéz. Számomra a didaktikai modellek is ilyen témakör, s már-már megoldhatatlannak éreztem a teljesítését ennyi idő alatt.  Amit régen tanultam, mára már kicsit másként hat. Számos változás zajlott le ebben a tudományban is; ezeknek az újraértelmezése, bármennyit is foglalkozom vele, nem ért meg bennem ez alatt a pár nap alatt. Azt érzékelem, hogy lóhalálában haladunk, a sebesség és a mennyiség szédítő. Egyáltalán nem érzem, hogy hatékony lennék. Az sem feltétlenül teljesül, hogy produktívnak érezném magam. Hol is lehet a hiba a tanulási folyamatban? Azt nem állítanám, hogy nincs mire építkeznem, hogy ne lenne meg az előzetes tudásom, kompetenciám. Csak vélelmezni tudom, hogy az átlagosnál nagyobb az érdeklődésem az új módszertanok iránt, minthogy résztvevőként (tanuló) is és képzőként is van gyakorlatom, ha nem is mindig ugyanazon a platformon.

Maximálisan támogatom a didaktikai változásokat és változtatásokat, de tapasztalataim alapján még sok hiányossága van és van mit fejleszteni. Még mindig úgy érzékelem, hogy szigorú hierarchiára épül a tanagyag és nem teszi lehetővé – keretek között – a válogatást.  Itt nem tehetem meg, hogy ne tegyem közzé saját nehézségeimet. Például azt, hogy előre kellett szaladnom a tanagyagban! Több modullal előrébb kellett hallgatnom az előadást ahhoz, hogy megértsem a legelsőt. Szorongást és feszültséget okozott bennem, hogy a ’tervszerinti’ folyamattal nem birkózom meg. Ez persze blokkolta a produktivitásomat is, eluralkodott bennem a káosz. Nem éreztem a tanulás élményét, ami azt sem, ami még a face to face módban (a krétás iskolatáblánál) is megvolt. Igyekeztem a negatív érzéseimet leküzdeni, úgy hogy újra és újra és egyre többször hallgattam meg a videó alapú anyagokat, és a teljesítési kényszerben elővettem a régi könyveimet a tisztánlátás érdekében. Andragógusként a didaktikai alapfogalmakat hívtam segítségül: ismeret, tudás, jártasság, készség, képesség….

Most, hogy ezeket kimondtam, rögtön az ismerettel kezdem. Ha az ismeretek rendszerezettségére, és azok egymásra épülése megfelelő, akkor ezáltal tudáshoz jutok. Ha a modulok közötti egymásra építhetőség rugalmasabb, akkor az én – már meglévő - ismereteim alapján a bekapcsolás hatékonyabb és eredményesebb.

A tudásról ebben a kontextusban úgy vélekedem, hogy az elavult információ értelmetlen magolását nem tekintem az ismeretszerzés megfelelő formájának, és nem is tekintem azt tudásnak.

Jártasságom a virtuális távoktatásban meglehetősen alacsony, némi gyakorlással, feladatmegoldással lassan ugyan, de előhívható. Mindezek alapján arra a megállapításra jutottam, hogy a készségem nincs meg! Persze idővel kialakulnak bizonyos automatizmusok bennem, amelyek tehermentesítenek, s a magasabb rendű tevékenységre tudok majd összpontosítani.

A képességeim fejlesztésére törekszem évtizedek óta, szinte megállás nélkül tanulok.  Az egyéni életutam és fejlődésem során a távoktatás minden formáját kipróbáltam, - hozzáteszem: sikeresen – és ezt a virtuális módozatát is elsajátítási céllal közelítem meg.  A műszaki eszközökhöz és általában az IKT-hoz való viszonyomat megfelelőnek tartom, magamat rátermettnek ahhoz, hogy ezt a kurzust gyakorlati módon csináljam végig. Úgy tapasztalom, hogy a képzés anyaga megelőzi a szaktudomány elméleti és gyakorlati rendszerét és logikáját. Erre való ráhangolódáshoz az egy-két hét kevésnek bizonyult számomra. Ezért a magam részéről az oktatótól/facilitátortól nagyobb türelmet kérek.

Mi a tennivalóm? Megpróbálok lépést tartani ezzel az intenzitással a magam öntevékeny módján.

Egyszerű következtetést vonok le az elmúlt hét elméleti és gyakorlati tapasztalataimból: a tanulást is tanuljuk, a tanítást is tanuljuk. Ki fog alakulni, ha elég kitartóan dolgozunk rajta.   

Falus Iván: Didaktika
Ollé János: Tanítási-tanulási stratégiák az oktatási folyamatban

7 megjegyzés:

  1. Kedves Tünde, a távoktatás nehézségei szerintem a technikai feltételek megteremtésében nehéz, hiszen a honnan tudjuk, hogy a tanulók megfelelő mértékben tudják biztosítani a technikai hátteret. Egy vállalati oktatásnál ez ugye nem kérdés, mivel a felek vagy előre megegyeznek a technikai feltételekben a munkavállaló részéről, vagy azt a munkáltató biztosítja, így szerintem az igazi nehézség egy távoktatás megkezdésének a technikai feltételek megteremtése, mint ahogy én is kiestem a Távoktatás tantárgyunk gyakorlati lehetőségéből, legalábbis egy 2-3 hétig biztosan.
    A távoktatásnál, igen mindenki feltételezi, hogy a tanulók motiváltak és általában azok is, mindenesetre én fontosnak tartom, hogy az oktató is szívén viselje ezt a feladatot, tehát igyekezzen motiválni tanítványait. Hiszen távoktatásnál a tanulók megtartása is lehet egy cél. Az oktatónak fejben kell tartania azt, hogy a tanítványai áldozatokat hoznak, és ezt az áldozathozást értékesnek is tartsák, ha esetleg nem feltétlenül a kimeneti eredmény a bizonyítvány a legnagyobb motivátor.
    Egyébként, szerintem ne izgulj, a részvételed és bejegyzéseid teljesen rendben vannak. ;)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kati, a magam részéről fontosnak tartom a megfelelő technikai felszerelést; de alapesetben az nem igényel ekkora kapacitást a géptől, mint az SL; ez ugyanis virtuális. Nem egy olyan távoktatást végeztem el, ahol csak a fórum felületen a csoporttársakkal kommunikáltunk. Volt mentorom, de soha nem írtam neki, mindig boldogultam. És volt olyan is, hogy teljesen magamra hagytak, de volt rá egy évem és közben "békén hagytak". Sokfélét kiprobáltam, de mindegyiket azért választottam, mert senkihez nem kellett alkalmazkodnom.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, gondolatébresztő bejegyzés, ami számos kérdést vet fel. A válaszok segítségével könyebb lesz az egyensúlyt megtalálni a személyes vélemény és elméletek, az órai anyag és a didaktikai modellek, a hétköznapi vélekedések és a tudományosság között.

    (1) Melyik az a bizonyos gondolkodásközpontú tanuláselmélet, amitől nem tudott elszakadni? Szintén érdekes kérdés, hogy melyik didaktikai modell lenne a problémamegoldó?

    (2) A bejegyzés végén idézett didaktika is több didaktikai kérdéskört említ, mi maradt ki a felsorolásból? Az előadásban is szerepel és a blogbejegyzés nagyrészt ezeket a kérdéseket tárgyalja is.

    (3) A belső késztetés a bépült motivációra utal, nem biztos hogy le kell szűkíteni erre a tényezőre a motivációról való gondolkodást. A folyamatban lehetnek olyanok, akiknél erősebb a belső, vagy akár a külső motiváció a többihez képest. Utóbbinak egy saját formája a presztizsmotiváció, ami online tanulási környezetekben, távoktatásban gyakoribb mnt gondolnánk...

    (4) Az ellenőrzés nem egyenlő az értékeléssel, sokkal szűkebb kategória annál. A didaktikának feladata lenne az ismeretszerzés? Itt valamilyen elírás lehet a mondatban. Szívesen olvasnám ennek a pár sornak az összevetését az órán hallott mikrostruktúrával.

    (5) Az elmúlt korok didaktikai modellei közül konkrétan melyik és miért lenne hátrafelé tekintés? Mondjon néhányat, amelyik nem képes leírni a virtuális oktatási környezet tanítási-tanulási folyamatát a saját paradigmájában? Szintén érdekes lenne, hogy mit ért napjaink didaktikai tendenciáin, új didaktikai törekvésein? Konkrétan tudna ilyet megnevezni? (ha jól értem, akkor ezek kiforratlanok és képlékenyek, lássunk erre egy példát)

    (6) A programozott oktatás miben nem felelt meg a vele kapcsolatos várakozásoknak? Tudna egy olyan konkrét szabályt, algoritmusra vonatkozó ajánlást említeni, ami ne lenne megszívlelendő egy átlagos, kereskedelmi forgalomban kapható tananyagnál?

    (7) A tanulás hatékonyságát befolyásoló tényezők között szerintem érdemes megemlíteni a differenciálás és adaptivitás tényezőinek az érvényesülését, mint a tanítás minőségét meghatározó és ezen keresztül a tanulás eredménességét és gazdaságosságát is befolyásoló tényezőket.

    (8) A differenciálás alapelvének az érvényesítése pontosan a teljesítménykényszer, mint negatív hatás csökkentésére is szolgál. Az értékelés nem csak szummatív lehet, ahogy a soait sejtetik, így lehetőség van online környezetben más típusú értékelésre is. Melyek lehetnek ezek?

    (9) Mire alapozza azt az állítást, hogy a didaktika fejlődése a kibernetikai és információelméleti irányba halad? A kibernetikai modell a néhány sorral feljebb éppen visszafelé forduló és a jelennek se sokat mondó modellek között lett említve, így aligha haladhat erre a didaktika, hacsak nem visszafelé.

    (10) A konnektivista oktatásmódszertan pont akkor kezd hatékony lenni, amikor az információmennyiség átláthatatlan (maradnak meg nem válaszolt kommentek, nem lehet mindenhol jelen lenni), vagyis a közösségben is bízni kell, hogy merrefelé halad a folyamat. Ez nem kedvez a hálózati csomópont jelenségnek, ezért sokan nem kedvelik. A hatékony működéshez szükséges a skálafüggetlenség és pontosan látható, hogy milyen szociometriai alakzatok nem fogadják be könnyen. Az újszerűség a motiváció fokozásával potenciálásan növelheti a hatékonyságot, ugyanakkor a tapasztalatlanság és az újszerű módszer tanulására fordított idő éppúgy csökkenheti. A konnektvista folyamat kegyetlen, de erről még úgyis lesz szó később.

    A bejegyzés utolsó harmada inkább egy aktuális folyamatra vonatkozó önreflexió, személyes megjegyzésekkel, mintsem a hét témájához kapcsolódó tartalom, így erre most nem reagálnék. Szívesen olvastam volna még az adaptivitássalkapcsolatos gondolatait, de akkor ezt majd a virtuális konzutláción kérdezem meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tanár Úr, sajnos időtényezők miatt most csak az első öt felvetésre próbálok választ adni:

      1.)Aebli a pszichológiai alapú didaktikai modelljében (1961) az oktatási folyamat mikrostruktúrájának értelmezési lehetőségei között szerepelteti a problémamegoldást és szerepelteti a fogalomalkotást, itt ebben az értelmezésben gondolatközpontúnak is nevezhetném. Tovább értelmezve, a gondolatközpontú tanuláselmélet nem jelent egyet a gondolkodásközpontú tanuláselmélettel, amely pszichológiai irányzat tanuláselméleti jellemzője.
      A fogalomalkotásban kapcsolódik a Falus- Nagy féle értelmezéshez.
      Ha a pszichológiai irányzat tanuláselméleti jellemzőiből indulok ki, akkor a gondolkodásközpontú tanuláselmélet, úgymond kognitív taxiómák alapján írható le; és akkor Bloom-hoz jutottam el.
      Bloom szerint a tanulás tervezése valójában az következő tanulási célok leírásából áll, amelyek rendezése részben adekvát (megegyező) tanítási módszereket határoz meg; így kognitív: ismeret, megértés, alkalmazás, analízis, szintézis, értékelés.
      A fentiekből adódóan én a tanulás során egyfajta kognitív disszonanciát érzékeltem. A folyamatban, a modulok közötti kapcsolatban zavart érzékeltem. Illetve azt érzékeltem, hogy nem az a kapcsolat áll fenn, ami az én megértésemet segíti, az én gondolati logikámat nem követi. Ez egyfajta belső feszültséget okozott; amit az eddigi tartalmaknak (tudásomnak) ellentmondó, új információ (előadás) váltott ki. Kialakult egy olyan konfliktusos állapot, az eddigi tapasztalataimat nem tudtam megérteni. A saját elvárásaimnak nem tudtam megfelelni (önigazolás) ebben a tanulási folyamatban. Vagyis nem volt meg az összhang a motivációm és a távoktatásról alkotott vélekedésem között; mivel nem tudtam az ismereteimnek megfelelően cselekedni; azaz nem sikerült elsajátítanom az ismeretanyagot.

      2.) Ha Falus Iván könyvére gondol abban nem fedeztem fel a Bloom-féle céltaxiómákat az optimális tanuláselméletben, sem Carroll-nak a feladat/idő arány hatékonyság modelljét.

      3.) A presztizsmotivációról még nem hallottam, különösen hogy titkolóztam volna ebben a kérdésben, s elég kellemetlen, hogy a KONNEKT és a távoktatási FB felület is nyilvános. A belső motivációm a tanulás iránt az a személyiségfejlődésemből, -fejlesztésemből adódik. De, visszatérve a pszichológiai irányzatokhoz, a személyiségközpontú modell már egy fejlettebb formáját képvisel. Viszont ezek a modellek az iskolákban ma is együtt vannak jelen.

      4.) Valóban, ismeretszerzés folyamatát; illetve megismerési folyamatot szándékoztam írni. Tehát kimaradt a ’folyamat’ szó. Magában az oktatási folyamatban zajló információs és kommunikációs folyamatokról van szó, amely meghatározott csatornákon és tartalommal egy meghatározott tevékenység alapján történik.
      A Nagy-Falus-féle értelmezésben a teljesítmény értékelése: elismerés és/vagy kompenzálás.

      5.) Talán, akkor fogalmaztam volna szerencsésebben, ha megkülönböztetem a távoktatási formákat és magát a virtuális oktatási környezetet, s azt, hogy melyikben melyik érvényesül jobban. Pl. úgy tapasztalom, hogy ebben a virtuális formában nem vagyok elég hatékony, csak pár kiragadott tényező: függök mások időbeosztásától, naponta kell foglalkoznom a témával kevés időben és este és fáradtan; így ez a tananyagban való elmélyülésemet nem segíti. Következésképpen számomra Carroll-féle modell nem ideális.

      folyt. köv.

      Törlés
    2. Tanár Úr, most a második öt felvetésre próbálok választ adni:

      6) A programozott oktatás minden tanuló számára ugyanazt a tanulási utat írja elő; vagyis nem diferenciál.

      7) Amíg a nyelvoktatás estében több szint választási lehetősége is adott, addig egy OKJ-s képzési programban nem látom a differenciálás lehetőségét

      8) Lehet formatív: célja az eredményes tanulás elősegítése, a tanulási hibák és nehézségek feltárása, ez lehetővé teszi a javítást, pótlást; tudáselemekre, résztudásra irányul; nem minősítést, ítélkezést jelent, hanem fejlesztést, formálást.

      Talán itt látom a differenciálás lehetőségét; hogy a tanulási hibák és nehézségek feltárása milyen mélységig történik meg.

      9) Az e-learning dilemmái nem szüntek meg, igy pl. hogy instruktív vagy tevékenységközpontú legyen.

      10) Ezt majd a kurzus végén válaszolom meg, úgy vélem ebben még nem tudok véleményt alkotni.

      Törlés
  4. Kedves Tündi,
    Olvasva a tanulságos blogodat szeretnék röviden reflektálni a tanár úr által pontokba foglalt 9. kérdésre. Számomra egy link: http://www.von-cube.de/ melyet a twitteren találtam, segített megérteni a didaktikai modellek között elsőként szereplő Kibernetikai-információelméleti modellt. A modell lényege, hogy matematikai/algebra/alapon, ember-gép szemlélettel, a természettudomány oldaláról közelíti meg a tanár tanítási stratégiáját a cél felé. Ezt az elméletet Cube 42 évvel ezelött fejlesztette ki, de a linken 180fokos változást olvashatsz róla pár mondatban németül. A világ nem változik, csak mi emberek. A boldogságkutatás elemeit boncolgatva probálja hatékonnyá és produktívabbá tenni a tanulási folyamatokat.

    VálaszTörlés
  5. Xéni, köszönöm szépen a támogatásodat és a hasznos információt. Mindenképpen elolvasom a további kérdések megválaszolása előtt. Köszi!

    VálaszTörlés