2012. február 17., péntek

Tundy hipotézisei a 2012. február 22-i előadás előtt

Az "Információs társadalom" valamint a "Modellek, gazdasági és társadalmi következmények" témákhoz fogalmazom meg hipotézisemet blogbejegyzés formájában, még a 2012. február 22-i előadás előtt.

A hipotéziseim megfogalmazásához abból indultam ki, hogy az információs társadalom, a globalizáció milyen társadalmi és gazdasági változásokat generált, illetve ezek milyen következményekkel járnak, járhatnak. 

1.) A fenntartható fejlődés az információs társadalom egyik megfelelő modellje. 
2.) Nemzedékek közötti szolidaritás nélkül az információs társadalom fejlődése lelassul.
3.) Az információs társadalom egy olyan demokratikus társadalom, amelyben megteremtődik a széleskörű interaktív kommunikáció; ami alapja a közösségi részvételnek .
4.) Az információs társadalom olyan tudásközpontú társadalom, ahol a gazdaság információra és tudásra épül.
5.) Az információgazdaságban a tudás konvertálható és transzformálható.
6.) A tudásgazdaságban a társadalom kettészakad digitális írástudókra és digitális analfabétákra.
7.) Az információs társadalom azt jelenti, hogy az infokommunikációs technológiák széleskörűen alkalmazásra kerülnek a tudomány, az oktatás, a szolgáltatások és az ipar ágazataiban.

Nem a próféta szól belőlem amikor vélelmezem, hogy az újabb és még újabb technológiákkal csak azok tudnak lépést tartani, akik fogékonyak az újra és van bennük készség és akarat annak elsajátítására, a folyamatos gondozására. Valljuk be, ez nem kevés idő és energiabefektetést igényel részünkről. De, csak két választásunk van: előre fölfelé vagy lefelé a szakadék ... mármint, a digitális dimenziókban.

Nos, érdeklődve várom, hogy a témához hogyan közelít a kurzus vezetője; milyen szempontok szerint és milyen ismeretekkel sikerül bővíteni a tudásunkat ... hiszen, mi magunk vagyunk a változás


Tundy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése