2012. március 6., kedd

Digiszkóp



A horoszkóp szó pontos jelentésének „óra-kép” allegóriájára létre kívántam hozni a digiszkópot, mint  kifejezést azzal a céllal, hogy kicsit humoros megközelítésből mutassam be a generációk jellemzőit. Ám, a szó már létezik! S, mint kiderült "természetfotózásra" használják. Éppen jó! - gondoltam és nekiláttam a bejegyzésnek.



Veterán-generáció: 1925-1945 között születettél és idős korban találkoztál először az internettel, számodra az IKT már önmagában is kihívás. A digitális társadalomba nehezen tudsz beilleszkedni, minden eszköz kezelése nehézségeket okoz. Göröngyösnek érzed az utat az információs társadalom felé! Tegyél te is egy-egy lépést a digitális nemzedékhez, meglepetés ér: segítséget kapsz! Nyugodtam menj közelebb és fogd meg az egeret. Ne félj, nem harap! ... valóságos csoda fog történni veled!



Baby-boom generáció: 1946-1964-es időszakban születtél. Szerencsés vagy, mert az életed közepén találkoztál az internettel. A munkavégzésedbe és hétköznapjaidba egyre nagyobb intenzitással építed be az Internetet. Új utakra, tudásra, információra, cselekvésre vágysz. Igazi karriert építesz magadnak, nem várod a jövőt, mert az itt van! Bár elmondhatod magadról, hogy van már múltad is... de, a jelenre nincs időd! Gazdálkodj okosan!




X-generáció, tégedet 1965-1979-es években fogalmaztak meg. Te a „hírnöknemzedék”-hez tartozol. Őszintén szólva, egy átmeneti generáció vagy, s ez nem túl vigasztaló rádnézve. Kamasz- és ifjúkorodban találkoztál először az internettel. Hiába is titkolnád, ez életviteledet alapvetően meghatározta, s a hálózati lehetőségek sora tárult eléd. Képes vagy a megújulásra és a technológiák sodrásában élsz... Kénytelen vagy fejlődni. A digitális nyomaidra jól vigyázz és tarts lépést velük!




Y-generációsként 1980-1995 között születtél, irigyeid "Milleniumiak"-nak is neveznek. Te vagy az, aki már gyermekkorában találkozott az internettel! Mi tagadás, a digitális nemzedék első hullámosaként azt hiszed tiéd az e-világ. Életedben napi rendszerességgel lógsz az Interneten. Hamarosan megjelensz a munkaerőpiacon, amire az X generáció nem is számít ... De, előbb sajátítsd el az IKT-t! Legyél minőségileg magasabb szinten, mint az előző generációk! Kicsit szkeptikus vagy önmagaddal és a tudásoddal szemben, de ne mutasd ki! Mielőtt bárki észrevenné, sajátítsd el az IT ismereteket! Képes vagy rá! Képes vagy saját képességed és tudásod növelésével társadalmi helyzetedet megerősíteni. Te vagy az, aki értékeled a csoportos teljesítményt, a közös erőfeszítéssel elért eredményeikben hiszel. Mi több, élvezed is a tanulást és a munkát egyaránt! Törekedj hát a biztonságra is! Értékeld, hogy demokratikus, formalitásoktól mentes munkakörülményeket teremtettél magadnak (vagy az előző generációk, de erről nem vagy 100%-ban meggyőződve)! Nálad az információszabadság elsőbbséget élvez....


Z-generációsnak mondhatod magadat, ha 1996 után születtél. teljes egészében beleszülettél ebbe a világba! Őrült mázlista vagy! De, lehet, hogy csak a többi generáció gondolja így, Te magad gyökeresen másképpen látod! Mondd meg nekik bátran... Életedet egyre inkább meghatározzák a különböző digitális technológiák. Te vagy itt az IT-generáció. A világlátásod annyira eltérő, egy 'digitális kijelző'-vel bírsz, s ezt a helyzetet megfelelően uralod. A modern technikákat és az informatikai eszközöket természetességgel kezeled vagy csak szeretnéd?! Az online világ veled együtt vált nagykorúvá! Vigyázz a személyiségedre és társadalmi kapcsolataidra még ha egy időben éled meg a valós és a virtuális világot is. Kezdeményező vagy és talán túlon-túl bátor. Figyelj a korlátaidra és határaidra, bár ezeket nem mindig érzed!

α (alfa) generáció, te a csecsemőkhöz tartozol, még igencsak bukdácsolsz is a digitális nemzedék nyomában. Mindegy mit csinálsz, de utánozod a többieket veszélyérzet nélkül... Mindent vagy semmit elve: FQ = fejlődési kvóciens. Legjellemzőbb tevékenységed a próbálgatás- kísérletezés ... ne add fel, soha ne add fel a reményt!





A digiszkópod megmutathatod barátaidnak a Facebook üzenőfaladon, ha akarod!


Források:
Csepeli György - Prazsák Gergő: Örök visszatérés? Társadalom az információs korban. Jószöveg Műhely, Budapest, 2010.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése